Monday, 8 October 2012 0 comments

Apa itu Blog?

Assalamualaikum


Dah jawab salam?? Okay...bagus...
Merujuk tajuk diatas...."Apa itu Blog?"...haha.. Mungkin ramai antara kita yang pernah membuat blog... 
Tetapi tahukah anda tujuan sebenar blog ni? Okay...'meh'sini nak cerita....
Secara mudahnya, blog (merupakan ringkasan bagi weblog) adalah jurnal online yang digunakan untuk kita menyatakan pendapat peribadi atau penulisan mengenai sesuatu perkara dan hendaklah sentiasa dikemaskini setiap hari (bagi yang rajin je la) haha ....
Kita boleh lihat perbezaan yang agak ketara apabila dibandingkan blog dengan laman web biasa....
Setiap kali kita meng'update' atau memasukkan artikel atau penulisan terbaru, yang terkini akan berada di atas dan yang lepas(maksudnya post-post yang lama la) akan berada dibawah (reverse chronoligical order)..tergeliat lidah menyebutnya...haha
Blog ni juga senang untuk kita 'handle' atau diguna oleh sesiapa sahaja. Orang kata 'tak' perlu la nak ada pengetahuan teknikal yang tinggi kerana untuk blog ni ia sudah dilengkapi dengan pelbagai fungsi (widget)...
Macam kita selalu 'dok' guna perisian Microsoft Office tu la...Bukan susah pun.......
Kesimpulannya.....blog juga adalah sebuah laman web yang perlu dikemakini, diurus dan dijaga dengan baik. Namun, ciri-cirinya yang membuatkan ia berbeza dengan jenis laman web yang lain seperti laman web statik atau jenis CMS (content management system)....
Okay itu sahaja yang ingin saya kongsikan.......
Sekian ....Terima kasih..... :D

Sila klik READ MORE


Thursday, 7 June 2012 0 comments

Akhirnya!!!

Assalamualaikum

YAAAAAAAAYYYYYYYYY!!!!!!!!! Haha....telebih sudah.... Harini merupakan hari yang sangat sangat sangat menggembirakan aku....hehehe.... Lepas ni dah tak payah nak ulang alik pergi Jitra sudah...haha..
Sebab apa??? Sebabnya aku dah dapat masuk matrikulasi....So tak payah nak stay dekat SMJ dah la...hahaha
Syoknya nak masuk matrikulasi....Kawan-kawan aku 'pakat' hasutt aku jangan masuk matrikulasi sebab susah katanya.......So what kalau susah pun??? Nak belajar yang mudah-mudah ja..... So, about a week...saya akan masuk matrikulasi.....Yeahhhhh!!!....Tapi yang peningnya sebab nak kena pergi beli banyak barang.....kemeja la, kasut la, stokin la, seluar la, tali leher la dan banyak lagi la.......Hishhh pening kepala sekejap.....Dengan nak kena pergi buka akaun bank lagi....Nak bayar yuran pun kena pergi bayar kat bank....Memang kelas gitu ==....
Hahahahah.... Tu tak termasuk nak kena pergi cari bantal BUSUK yang baru...hahah...Takdala....tipu ja....Besar-besar mana ada bantal busuk dah,.....bantal wangi adala...hahahaha...Sebelum terlupa.....ribuan...eh silap-silap.....jutaan terima kasih buat semua cikgu di SMK Tunku Bendahara kerana telah mendidik anak murid dia yang lemah ni sepanjang 5 tahun disitu.....TERIMA KASIHHH !! \^_^/


Okay....Itu saja....
Terima kasih to all readerssss :D


Sunday, 3 June 2012 0 comments

Adobe Photoshop CS5 (BeginnerEdit)

Assalamualaikum

Its been a long time since I uploaded an entry in this blog... I'm quite busy right now..haha...
So harini aku gunakan masa yang terluang untuk membuat entri ni....
Dalam entri ni aku just nak tunjuk 'gambor-gambor' yang aku telah edit menggunakan Adobe Photoshop CS5...
Aku mula berjinak-jinak dengan software ini sejak awal tahun ni....So masih banyak lagi teknik aku yang kena aku perbaiki....Maklumla beginner lagi....Kebanyakkan gambar-gambar yang aku edit lebih kurang sama ja semua...Ada yang aku edit saja-saja ja ....haha :D
Okay enough merapu..... Dekat bawah ni aku sertakan gambar-gambar 'tu'....Please Enjoy...Do leave a comment yaa....Its help me.. :D


 Pimp your ride

 Zombie

Cross processing

 Iron Prime

 Kodiang Style :P ::

 Stamp effect + grayscale

 Beautiful background

 Me1

Me2

Stamp effect + 4colours


Okay..itu sahaja ::
Terima kasih sebab sudi membaca dan melihat :D

Sunday, 12 February 2012 5 comments

Main "Ayaq"

Assalamualaikum

Hoho......Harini aku ikut ayah aku pergi melawat tapak dekat Bukit Wang....
Tahu dekat mana Bukit Wang??? Dekat Kedah la ...haha
Kalau tak tahu juga surf Google la...haha..... So alang-alang dah pergi sana aku pun ambil peluang la nak mandi sama.... Abang aku pun ikut skali... So bila ayah aku pergi melawat tapak dekat situ, aku dengan abang aku pun melilau la kami dua cari "port" yang sesuai nak mandi.......Tapi air dia dh makin kurang la...mungkin sebab tak hujan kot kebelakangan ni.....Ops terlupa........Emak aku pun ikut sekali.....Emak aku la yang tolong ambil gambar aku..Hoho...Sayang emak......Adik aku tak boleh ikut sebab sekolah...So bila dia balik dari sekolah petang tadi dia buat tak layan kat aku dengan abang aku sebab dia jeles tak boleh pergi...Haha......
Okay...Dekat bawah ni..adala 2,3,4 keping gambar yang mak aku amik......Tapi kualiti gambar kurang la sikit sebab ambil guna phone ja.....Kamera digital tertinggal dekat rumah....Haha....


PIC 1

PIC 2

PIC 3
PIC 4
PIC 5



Okay..Itu saja...
Terima kasih sebab sudi membaca....


Monday, 30 January 2012 2 comments

Journey 2: The Mysterious Island

Assalamualaikum

Okay...okay...Nak dijadikan cerita 'kemaqin dulu' loghat orang Kedah..haha
Aku dengan kawan-kawan aku....bunyi macam ramai tapi termasuk aku baru empat orang ja..haha
Kami pergi tengok wayang kat Aneka Mall.....Kalau nak diikutkan sepatutnya ramai juga yang pergi...
Tapi tiba-tiba depa ada kerja 'pulak'.....Yang tak boleh pergi sebab motor road tax tak dak pun ada....
Yang tak dak motor pun ada.....Yang boleh pergi tapi tiba-tiba demam pun ada.....Yang kerja dengan orang tak boleh minta cuti pun ada......haiiii...macam-macam la 'depa' ni....
Tapi macam mana pun aku tetap pergi tengok wayang.....  Kami tengok cerita "Journey 2: The Mysterious Island" ... ala.....yang The Rock berlakon tu la.....Asal nak tengok cerita lain...Tapi atas sebab-sebab tertentu tak jadi 'pulak' nak tengok cerita tu......

Haa..cerita ni la......

Tengok cerita ni dekat dua jam juga la.....Cerita ni pasal bapa tiri yang cuba mengeratkan hubungan dengan anak tiri dia.....atas sebab itula bapa tiri dia sanggup untuk sponsor anak tiri dia ke satu pulau yang misteri dengan syarat bapa tiri dia akan ikut sekali.....Dari situ la bermulanya pengembaraan mereka ke pulau misteri....
Okay...enough merapu..Dekat bawah ni aku ada sertakan beberapa keping gambar kami.... :D









Okay itu saja....
Terima kasih sebab sudi  baca.....
Monday, 9 January 2012 0 comments

Main Aci Ligan

Assalamualaikum

Well.....semalam ada la aku ajak seorang budak ni a.k.a my best friend "jugak" la pergi kangar...
Dia nih jenis on ja kalau orang ajak... Tapi kadang-kadang tu payah "jugak"...hahaha..just kidding pal....
Okay-okay nak dijadikan cerita aku ajak la dia pergi jogging...biasala..jadi orang "muda" memang la macam ni...kesihatan always important..haha
Dia pun kata okay...so petang semalam kami pown pergi la ke 'Denai Larian Pengkalan Asam' kot kalau tak silap la nama dia....
Aku pun baru first time pergi situ....walaupun tiap-tiap kali hujung minggu selalu lalu di kawasan tu sebab rumah wa aku pun terletak dekat-dekat situ "jugak"..tapi aku tak pernah la pergi denai larian tu....so disebabkan atas dasar teringin nak pergi tu la aku ajak budak tu teman aku...haha
Sampai ja kat situ kami pun pakai la kasut sukan dan jogging a.k.a main aci ligan la kan...haha.....orang kat situ petang-petang memang ramai.....maklumla semua nak jaga kesihatan..haha
Tapi air kat sungai tu dah surut sikit la.....specialnya kat sini dia ada titi gantung,surau,tandas dan tempat buat date...haha just kidding....
Gerai-gerai pown ada dibuka pada waktu petang.....so sapa-sapa yang dah penat berjogging tu boleh la melepak dekat gerai tu dulu....
Aku ni tak kira la pergi mana mesti kira nak ambil gambar ja.....so kat bawah ni adala 2,3.4 keping gambar yang aku amik......










Ni la "budak" yang aku mention tu...comel kan..haha

Ni pula sapa??? Aku la..haha












okay....itu saja yang aku nak kongsi....
Terima kasih sebab sudi baca...

p/s sorry sebab kualiti gambar tak elok sebab snap guna phone ja 







 
;